Szerkesztési segédlet

Szerkesztési segédlet

Honlapunkon minden termékünk oldalán a SZERKESZTÉSI SEGÉDLET pontnál találhatóak a szerkesztési segédletek, melyek minden szükséges információt és sablont tartalmaznak.
Kérjük, hogy lehetőség szerint ezeket a segédleteket használva állítsd össze és add le a grafikákat.

Grafikai anyag feltöltése

A kész grafikákat a seboldalunkon keresztül a megrendeléskor töltsd fel amennyiben nagyobb mint 5Mb, úgy kérlek e-mailen küldd el részünkre az info@packit.hu címre. Ha ennél nagyobb fájt szeretnél küldeni, használd a fájlküldő szolgáltatásokat ugyanerre az email címre (wetransfer.com, tolda cuccot, stb.)

Kérünk a megrendelő cég és megrendelés nevét minden esetben feltüntetni a megjegyzésben a későbbi könnyebb beazonosítás érdekében!

Tipikus és gyakori hibák:

Minden termékoldalon megtalálható az anyagleadási segédlet pontos instrukciókkal, ennek ellenére a következő hibákkal találkozunk:

 • nem megfelelő a méret 
 • nem megfelelő az arány számítás. 
 • Pl. 1:10 arányban küldi a méretet, de a felbontás ezzel egy időben nincs 10x-esre állítva
 • (sokan 1:1 méretben nem tudnak grafikát menteni megfelelő fájlméretben)
 • nem a megfelelő formátumban érkezik az anyag 
 • grafika mentése nem megfelelő
 • nincsenek a rétegek összevonva, nem történik meg a grafikában a rétegek lezárása, ezért indokolatlanul nagy lesz a grafika mérete MB-ben (így pl. a megfelelő mentéssel készült grafika 6 MB, míg ugyanez a grafika rosszul elmentve 320 MB)
 • színbeállítás: CMYK helyett RGB-ben vagy Pantone színek alkalmazásával állítanak össze anyagokat (a nyomtató CMYK-ban nyomtat, ha más színbeállítással érkezik anyag a nyomtató átkonvertálja és a színbeállítás megváltozik.)
 • felbontás: a grafika teljes egésze bár megfelelő felbontású (operátori ellenőrzés alkalmával ezt nézzük), a benne szereplő logó vagy képek pixelesek, alacsony felbontásúak  (grafikai ellenőrzéskor ezt vesszük észre)
 • konvertálás: a grafikában nincsenek beágyazva az elemek, így konvertáláskor a grafikai rétegek sorrendje változhat
 • konvertáláskor színátmenet, különböző elemek érintkezésénél csíkozódás léphet fel, amit a grafikus ellenőrzés nélkül továbbít nekünk, így a grafika nem megfelelő minőségű.

Méret:

A grafikát 1:1-es méretarányban kell elkészíteni. Pl.: Ha 350x240mm-es légpárnás borítékra szeretnénk készíteni egy anyagot, akkor a lapméretnek pontosan ekkorának kell lennie, de a nyomtatási felület a szerkesztési segédletben jelölve van, így tervezni csak arra a felülete lehet.  

Kifutóra nincs szükség, csak abban az esetben, ha ezt külön kérjük a grafikai szerkesztési segédletben.

 

Grafika mentése: a grafikai rétegeket össze kell vonni, majd az állományt le kell zárni! (így elkerülhetők az indokolatlanul nagyméretű giga fájlok)

 • A kiadványszerkesztő programban ne egy tetszőleges méretű lapra legyen szerkesztve a grafika, hanem a beállított oldalméret egyezzen meg azzal a mérettel amit a tervezési segédletben felüntettünk. 
 • A grafika arányosan kicsinyített méretben történő szerkesztését csak akkor ajánljuk, ha kizárólag vektoros elemeket tartalmaz.
 • Amennyiben nem csak vektoros részek alkotják a grafikát, akkor figyelembe kell venni, hogy a pixeles alkotóelemeket, képeket arányosan nagyobb felbontásban kell a file-ba helyezni, és ennyivel nagyobb felbontásban is kell menteni a végfile-t.

Pl.: ha 1:2 méretarányban szerkesztem a grafikát, akkor a képelemnek a min. 100 dpi felbontás helyett 200 dpi felbontásban kell bekerülnie, és így 200 dpi felbontásban kell a végfile-omat is mentenem, hogy ez a minőség meg is őrződjön, mikor a gyártás során a teljes méretben nyomtatják.

Felbontás:

Javasolt felbontás a 150 dpi vagy 60 pixel/cm, de minimum 100 dpi vagy 40 pixel/cm felbontásban kérnénk az anyagokat a lehető legjobb nyomtatási minőség érdekében.

 • Kis méretnél, apró betűk, vékony vonalak megjelenítésénél 300 dpi felbontás szükséges a jó minőségű nyomtatási kép eléréséhez (5 pt-nál kisebb betű zavaros betűképet eredményez digitális nyomtatásban).
 • A tervezés befejeztével érdemes adott programban (pl. Photoshop, Adobe Acrobat) felnagyítani 100%-os nézetre a grafikát, így azonnal láthatjuk, milyen lesz majd az 1:1 arányú nyomtatási kép. Amire figyelni kell, hogy ne pixelesedjen, ne homályosodjon a kép vagy a szöveg. Ha cikkcakkossá válnak a vonalak, élek, ez már a grafika szétesésére utal, nem a későbbi nyomtatás hibája lesz.

Ennek oka lehet, ha nem megfelelő felbontású képet használtunk, vagy nem megfelelő felbontásban mentettük le a végfile-t.

Ezt mindenképpen javasoljuk korrigálni, ha megoldható.

Szín:

A nyomtatás CMYK színmódban történik, ezért mindenképpen így érdemes leadni a grafikát, hogy azt a képet lássa a készítő megközelítőleg, ami a nyomaton látható lesz. Az RGB színbontásból CMYK-ra történő átalakításnál színenként különböző mértékű színmódosulással kell számolni. Az átkonvertálásból adódó eltérésekért utólag nem tudunk felelősséget vállalni.

A direkt színeket is kérjük 4 színre (CMYK) bontva megadni.

 • Színgaranciát csak az általunk elkészített színminta vagy próbanyomat alapján tudunk vállalni! Ha érzékeny színekről van szó (pl. céges arculati elemek), akkor mindenképpen ajánljuk a színminta kérését. Termékrendelés esetén cégünknél a színminta díja 1000 Ft / db + áfa.
 • Színminta igényét kérjük előre jelezze. Amennyiben nem merül fel gyártás előtt erre vonatkozó igény, nyomtatás után reklamációt már nem tudunk elfogadni.

 

Formátum:

A végső, nyomtatásra leadott formátum PDF állomány legyen.

Ezen formátumban leadott anyagok ellenőrzése (méret, felbontás, szín) benne van a termékárban, ingyenesen elvégezzük.

Tartalom:

Kérünk minden esetben alaposan ellenőrizd át tartalmilag a grafikát (pl. helyes e a szöveg tartalma, adatok pontossága, helyesírás, jogtiszta képek stb.), mert a leadott anyagok tartalmáért mindenkor a megrendelőt terheli felelősség.